Selectieprocedure cyberreservisten

De selectieprocedure voor de functie van cyberreservist bestaat uit verschillende onderdelen. In totaal kan de procedure, inclusief het aanstellingstraject, 4 tot 6 maanden in beslag nemen.

Cyber 1

Voorselectie

Als jij graag digitaal beschermt wat ons dierbaar is en je wilt jezelf verder in het cyberdomein ontwikkelen, solliciteer dan naar een functie als cyberreservist. Je kunt in unieke omgevingen en omstandigheden opleidingen volgen, oefenen, inzet leveren en steeds beter worden in het cybervakgebied. Een win, win, win voor jou, Defensie en je werkgever. Wij vereisen wel dat jouw achtergrond echt een cybersecuritycomponent moet bevatten. We beoordelen jouw CV vooral daarop. Als we denken dat er voldoende potentie in jou zit, dan volgt een eerste uitdaging: we nodigen jou dan uit voor deelname aan onze ‘matching dag’ (M-Day).

M-day (assesment)

Wanneer je door de voorselectie heen komt, nodigen we je voor een informatiebijeenkomst (onze M-Day) uit. Ongeveer elke twee maanden plannen we een M-Day. Op een militaire locatie houden we je een hele dag bezig met onder andere: informatiesessies, assessments en meerdere selectiegesprekken. Het doel is dat we een goed beeld van jou krijgen, en jij van ons, om dan de dagen erna bij gebleken gechiktheid een positief aanstellingsadvies te geven. Als jij dan ook een positief beeld hebt, en door wilt met de sollicitatieprocedure, dan gaan wij ervoor zorgen dat je direct verder gaat met het aanstellingstraject.

Keuring

Je militaire inzet vindt vooral plaats tussen een stoel en een toetsenbord. De fysieke eisen zijn daarom niet heel hoog. Zelfs een fysieke beperking hoeft vooralsnog geen probleem te zijn. Wanneer je besluit dat je ook mee wil kunnen met een militaire missie, dan zal je aan de militaire basiseisen moeten voldoen en volgt er nog een militaire aanstellingskeuring. Tijdens dit keuringstraject word je medisch en psychologisch gekeurd. Als je goedgekeurd wordt, kun je mee met militaire missies of oefeningen in het buitenland. Tevens kun je dan verdere militaire vorming en training volgen, zoals schieten met het persoonlijk wapen, militaire EHBO, hindernisbaan, tactisch optreden en dergelijke.

Veiligheidsonderzoek

Tijdens de aanstellingsprocedure wordt een diepgravend veiligheidsonderzoek uitgevoerd door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Vanzelfsprekend heb je hier geen bezwaar tegen. Er vindt een antecedentenonderzoek plaats en in een huisbezoek worden er uitvoerig vragen over jouw privéleven gesteld die van invloed kunnen zijn op het functioneren bij Defensie. Gezins- en familieleden worden meegenomen in de screening.