Pixblokken rode shapes3

Snel wereldwijd inzetbaar

De Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare eenheid van de Koninklijke Landmacht die binnen 20 dagen, waar ook ter wereld ter plaatse kan zijn voor de verdediging van eigen gebied, bondgenoten, bescherming van de internationale rechtsorde, rampenbestrijding en humanitaire hulp.

De infanteristen van de luchtmobiele brigade voeren gevechtsacties uit op de grond waarbij ze worden ondersteund door helikopters van de Luchtmacht. Wanneer heli's actief deelnemen aan (gevecht)acties spreken we van 'Air Assault'-operaties. Daarnaast behoren 'Air Mobile' operaties ook tot het takenpakket van de brigade; de transporthelikopters dienen dan alleen als 'taxi' voor de troepen. Ten slotte kan de eenheid met de inzet van parachutisten ook 'Airborne'-acties uitvoeren. De gevechtsondersteunende en logistieke eenheden van de Luchtmobiele Brigade zorgen ervoor dat de infanterie zijn gevechtstaken kan doen.

Eenheden

 • 1/5

  Luchtmobiele militairen verplaatsen zich te voet, met lichte voertuigen, per helikopter of transportvliegtuig.

 • 2/5

  De militairen van de Herstelcompagnie herstellen het (elektronische) materieel van de brigade, van voertuigen en apparatuur tot wapens. Dit gebeurt in een werkplaats maar als het nodig is ook in het veld, dicht bij de strijd.

 • Speel video
  3/5

  Voor de medische en verpleegkundige verzorging valt de luchtmobiele brigade in eerste instantie terug op de Geneeskundige Compagnie. Deze beschikt over hulpposten voor levensreddende handelingen. Ook heeft ze voertuigen om gewonden van het strijdtoneel naar deze posten te brengen.

 • 4/5

  De Geniecompagnie bestaat uit genieverkenners, zoekteams (advanced search teams), geniepelotons en een bouwmachinegroep. De genisten zorgen ervoor dat de eigen troepen zich zo goed mogelijk kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld door geïmproviseerde explosieven (IED’s) op te sporen, mijnen te ruimen of bruggen te bouwen. Daarnaast hinderen ze de vijand, door bijvoorbeeld obstakels te plaatsen of wegen en bruggen onklaar te maken. Een bijzonderheid: de genieverkenners duiken ook en kunnen dus in en om het water worden ingezet.

 • 5/5

  De Bevoorradingscompagnie levert munitie, voedsel, brandstof, reservedelen en materieel. Hiervoor heeft de compagnie een veelzijdig wagenpark: van grote vrachtauto’s met hijskraan tot luchtmobiel speciale voertuigen en terreinvaardige heftrucks die onder helikopters vervoerd kunnen worden. Daarnaast speelt de bevoorradingscompagnie een belangrijke rol bij het verplaatsen van de brigade naar inzetgebieden. De compagnie zorgt dan dat al het personeel en materieel van de brigade in en onder de juiste helikopter komt.

In 3 stappen bij de luchtmobiele brigade

Vacatures