Het Nederlandse luchtruim bewaken

luchtgevechtsleider
bij Defensie

De luchtgevechtsleiders van Defensie zijn de oren en ogen van onze vliegers. Ze kunnen razendsnel een betrouwbaar beeld opbouwen van wat er zich in de lucht afspeelt. Binnen de luchtgevechtsleiding zijn er twee richtingen: Air Surveillance en Fighter Controller.

Officier
Air Surveillance

Als luchtgevechtsleider binnen de Air Surveillance waak je over het Nederlandse deel van het NAVO-luchtruim. Je bouwt een betrouwbaar luchtbeeld op met behulp van radarapparatuur en wisselt belangrijke informatie uit met buurlanden. Je zoekt naar vliegtuigen die zich moeten identificeren en schakelt de Fighter Controller in als je de situatie niet vertrouwt. Als onderdeel van de sollicitatieprocedure is een luchtgevechtsleiders test verplicht om te kunnen kijken of je alle basisvaardigheden bezit.

Solliciteer met HAVO/HBO/WO Solliciteer met VWO

Officier
Fighter Controller

Wanneer de luchtgevechtsleiding een verdachte situatie ontdekt op de radar wordt een Quick Reaction Alert (QRA) ingezet: dit betekent dat er twee F-16’s opstijgen die jij als Fighter Controller zo snel en zo veilig mogelijk naar hun doel moet begeleiden. Daarnaast begeleid je ook de training van de F-16-vliegers en coördineer je grootschalige luchtgevechten tijdens conflictsituaties. Als onderdeel van de sollicitatieprocedure is een luchtgevechtsleiders test verplicht om te kunnen kijken of je alle basisvaardigheden bezit.

Solliciteer met HAVO/HBO/WO Solliciteer met VWO

Onderofficier
luchtgevechtsleiding

Als onderofficier werk je onder leiding van een officier en vervul je een onmisbare ondersteunende functie. Je zorgt bijvoorbeeld voor een actueel luchtbeeld en wisselt deze beelden uit met bondgenoten. Voordat je aan de slag gaat, doorloop je eerst een militaire opleiding aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) in Woensdrecht. Daarna volg je de vakopleiding op de School of Air Control in Nieuw-Milligen. Als onderdeel van de sollicitatieprocedure is een luchtgevechtsleiders test verplicht om te kunnen kijken of je alle basisvaardigheden bezit.

Solliciteer met MBO3/4