Vliegeropleiding

Vlieger worden?

Wil jij vlieger worden bij de Luchtmacht of Marine? Dan start je na je militaire basisopleiding met de Elementaire Militaire Vliegeropleiding.

Vliegen bij de Luchtmacht, studeren op een vliegbasis

Tijdens de Elementaire Militaire Vliegeropleiding (EMVO) wordt er veel van je verwacht. Daarom ga je intern op vliegbasis Woensdrecht, zodat je alle tijd en rust hebt om te studeren.

De EMVO begint met theorie, wij noemen dit de grondschool. Na de grondschool kom je in aanraking met je eerste vliegtuig, de PC-7 Pilatus. Op dit toestel maak je ongeveer 30 vlieguren, met als hoogtepunt je allereerste solovlucht!

Aan het einde van de EMVO krijg je te horen met welk toestel je verder gaat. Wanneer je F-16 vlieger wordt, begin je aan de opleiding op Sheppard Air Force Base in Texas. Word je helikoptervlieger, dan blijf je op vliegbasis Woensdrecht voor de voortgezette opleiding. Zodra je weet met welke helikopter je verdergaat vervolg je de helikopteropleiding op Fort Rucker in Alabama.

Vliegen bij de Marine, vanaf land of zee

Je begint altijd met de Algemene Officiersopleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder gedurende 6 maanden. Daarna begin je met een 22 weken durende theoretische opleiding, Militairy Pilot Licence (MPL), op luchtmachtbasis Woensdrecht. Hierna ga je verder met de Elementaire Vliegopleiding (EMVO) en aansluitend de Voortgezette Vliegopleiding (VVO). Samen duren deze ongeveer 26 weken en maak je ongeveer 80 vlieguren op de eenmotorige Pilatus PC-7.

Voor de functie van helikoptervlieger vervolg je de opleiding op de eenmotorige 'Jetranger' en de tweemotorige 'Blackhawk' op Fort Rucker in Alabama, VS (in totaal 37 weken). Na afsluiting van deze helikoptervliegopleiding krijg je je militair vliegbrevet en daarmee je felbegeerde 'wing'.

Dan volgt de 37 weken durende typegerichte opleiding tot NH90-vlieger op Maritiem Vliegkamp de Kooy in Den Helder. Hier leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om als maritiem vlieger aan de slag te gaan.

Heb jij deze zware opleiding volledig en met succes doorlopen? Dan begin je als 2e vlieger Search and Rescue (SAR) en sta je aan het begin van een afwisselende en uitdagende carrière.