Onderofficier worden

Heb je minimaal een MBO 3 diploma (of Veiligheid & Vakmanschap niveau 3), dan kun je, afhankelijk van het krijgsmachtdeel, solliciteren naar een aanstelling als onderofficier. De onderofficieren vormen het middenkader van Defensie.

Over de opleiding

Als onderofficier moet je, net als elke andere militair, de grondbeginselen van het vak onder de knie krijgen. Als je nog geen of weinig militaire ervaring hebt, begin je met een basiscursus. In drie maanden tijd maak je kennis met veel kanten van je werk: exercitielessen, kaartlezen, lessen in wapentechniek, enz. Dat doe je voor een deel op de kazerne, maar je bent ook regelmatig in het veld aan het werk.

Dan breekt een periode aan waarin de drie hoofdtaken van een onderofficier aan de orde komen: die van leider, instructeur en vakman. Je leert wat erbij komt kijken om leiding te geven aan een groep, op de kazerne of in het veld. En bijvoorbeeld hoe je andere mensen instructies moet geven.

Persoonlijke ontwikkeling

Minstens zo belangrijk is dat je straks zelfstandig en actief te werk kunt gaan. Dat je creatief bent en je bewust bent van je verantwoordelijkheden. Ook dat zijn eigenschappen die we verder ontwikkelen. Maar dan ben je er nog niet. Ben je straks bereid om te worden ingezet of zelfs om te vechten als het er op aankomt? Die vraag hoef je nu gelukkig nog niet te beantwoorden. Wij zorgen ervoor dat je er straks wel klaar voor bent. Hoe? Door aan je discipline te werken, door je wil om te winnen te ontwikkelen. Maar ook door je collegialiteit te stimuleren en je te leren oog te hebben voor je mensen.

Bekijk alle vakgebieden waarin je als onderofficier kunt gaan werken