Algemene Militaire Opleiding

Als de keuringen achter de rug zijn, ben je geschikt om te starten met de Algemene Militaire Opleiding, de AMO. Op de dag van opkomst word je opgevangen door de instructeurs. Die zorgen ervoor dat alle administratieve zaken afgehandeld worden, zodat er aan het einde van de maand salaris op je rekening gestort wordt. Daarna begint je ‘make-over’: je sneakers en spijkerbroek ruil je in voor het gevechtspak en de kistjes van Defensie. Iedereen heeft hetzelfde pak aan, want iedereen is gelijk. Je militaire leven kan nu eindelijk beginnen!

Zwaar maar haalbaar

Iedereen die de keuring goed doorloopt, kan de AMO gaan halen. Ook al heb je moeite met hardlopen, opdrukken of sit-ups. Geen probleem! De instructeurs helpen je bij de training. Jij moet zorgen dat je gemotiveerd bent en geen last van blessures hebt.

Dus zorg ervoor dat je na de keuringen geen ernstige blessures meer oploopt, dit kan je opleiding namelijk vertragen en in sommige gevallen zelfs verhinderen dat je aan de opleiding kunt beginnen. De AMO duurt 4 maanden. In die periode maak je uitgebreid kennis met hoe het is om te werken voor Defensie en leer je wennen aan de grote veranderingen in je leven.

Militair worden

Tijdens de gehele AMO staat je militaire vorming centraal. Je moet niet alleen over de kennis en vaardigheden beschikken die benodigd zijn voor het werk als militair, je moet ook een militair zijn. Het werk als militair is namelijk anders dan het gemiddelde werk. Als militair beschik je over wapens en ben je opgeleid om in missies te opereren. Dit werk kan leiden tot levensbedreigende situaties waarin moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. De opleidingen zorgen ervoor dat je hierin getraind wordt.

Je wordt onder meer getraind in de onderdelen bivak, je krijgt de gevechtsopleiding buddysysteem, je leert schieten, exercitie, hindernisbaan, kaartlezen, militaire ethiek, militair recht en natuurlijk veel sport. Ook wordt aandacht besteed aan mentaal en fysiek zware, grensverleggende activiteiten.