antiterrorisme mariniers

Mariniers trainen anti-terrorisme in de VS

3

Het zijn de jongens die in actie komen als er ergens in Nederland een aanslag wordt gepleegd. Maar om dag en nacht op scherp te kunnen staan, moet je ook met scherp trainen. Dat was precies waarvoor het M-squadron van het Korps Mariniers recentelijk 3 weken in Amerika was. Dat deden ze samen met teams van de Afdeling Interventies van de Dienst Speciale Interventies (DSI).

De schiethuizen en -banen van de locatie in Arkansas maakten het mogelijk om alle denkbare terrorismescenario’s levensecht na te bootsen. Zo was het zelfs mogelijk om te trainen met de expert-precisieschutter die vanuit een helikopter ondersteuningsvuur met scherpe munitie gaf.

Leidinggevend officier luitenant Paul: “De faciliteiten hier zijn top. Maar wat deze oefening ook waardevol maakt, is het feit dat we hier zo lang in deze samenstelling konden  trainen. Door de piketdiensten die wij draaien, gebeurt het niet vaak dat deze groepen zo compleet 7 dagen onafgebroken scenario’s draaien.”

Mariniers oefenen in een met rook gevulde kamer in een schiethuis.
Mariniers oefenen in een met rook gevulde kamer in een schiethuis.

Terreuraanslag Parijs

‘Deze groepen’ zijn 2 pelotons van elk ongeveer 30 leden van het M-squadron. Die kwamen om de beurt langs. Het M-squadron bestaat uit Maritime Special Operations Forces (Marsof). Het is een specialistische eenheid die in actie komt als de nationale veiligheid in geding is. Dat doen ze ongeacht het dreigingsniveau of de complexiteit van de situatie. Denk aan de terroristische aanslag in Parijs, met zwaarbewapende schutters die zoveel mogelijk doden willen veroorzaken. Het M-squadron gaat in dergelijke gevallen op in de DSI, samen met speciale politie-eenheden. 

Deuren ‘breachen’

Paul: “We kunnen hier binnen 360 graden vuren mét scherp. En dat doen we ook in het donker, dus met nachtzichtapparatuur. We ‘breachen’ deuren met explosieven, shotguns en zwaar gereedschap. We gebruiken verschillende transportmiddelen, waaronder dus zelfs een heli. Daarmee oefenden we een gijzelingssituatie waarbij de expert-precisieschutter op afstand een dreiging wegnam voordat de jongens op de grond naar binnen gingen.”

Mariniers schieten met scherpe munitie tijdens een gijzelingsoefening in een schiethuis.
Mariniers schieten met scherpe munitie tijdens een gijzelingsoefening in een schiethuis.

Geen 2e kans

Je kan het dus zo gek niet bedenken of het kwam in een van de vele scenario’s langs. Op dag 1 stond bijvoorbeeld een ‘koude run’ op het programma. Dat betekent dat ze een actie doen zonder voorkennis over bijvoorbeeld een gebouw of een uitgebreide planning. Paul: “Precies zoals wij in het echt opereren. Deze jongens zijn stuk voor stuk goed opgeleid. Met scherp schieten vinden ze ook niet heel spannend, maar het is belangrijk om regelmatig te doen. Het doet toch iets met je mindset. Die moet altijd goed zijn. Bij de situaties waarin wij worden ingeschakeld, heb je geen 2e kans.”

Durf jij de uitdaging aan?

Durf jij de uitdaging aan?

Het motto van de mariniers is ‘qua patet orbis’: zo wijd de wereld strekt! Wil jij de wereld tot je werkgebied maken, kijk dan eens bij de vactures bij het Korps Mariniers.

3 reacties

AJ
adrion

1 jaar geleden

Ik voel me heel gemotiveerd voor deze werk

Reageer
JD
Joey

8 maanden geleden

dit*

Reageer
JD
Joey

8 maanden geleden

Bijna klaar met mijn huidige opleiding. Dan kan ik vervolgens aan de mariniers opleiding beginnen.

Reageer

Wil je ook reageren?

Meld je aan Inloggen

Is vliegen Iets voor jou? Word vlieger bij defensie.

Vlieger worden bij Defensie

Maak kennis met techniek bij Defensie.

Techniek bij Defensie

Populaire artikelen:

Artillerie knalt in Zweden

Lees artikel
artillerie Zweden