Burgerfuncties (1)

Burgermedewerker bij Defensie

0

Nieuwe voer-, vaar- en vliegtuigen, glimmende uniformen. De verwachtingen voor komende jaren zijn hooggespannen. Er ís geld voor wederopbouw van de krijgsmacht, maar wat als er niet genoeg mensen op de inkoopafdeling zitten? En wat te denken van technici en ICT’ers die ervoor moeten zorgen dat het hele proces op rolletjes loopt? 

Meer geld vergt extra handjes. Met 650 openstaande niet militaire vacatures in 2018 en een dreigende 1.000 in 2019, is het tijd voor actie en meer zichtbaarheid. je hoeft geen militair te zijn om belangrijk werk bij Defensie te verrichten. Of het nu gaat om uitgebreide missies, het aankopen van materieel of onderhoudstechniek.Hoewel er op allerlei niveaus behoefte is aan nieuwe collega’s, heeft Defensie vooral mooie uitdagende vacatures in de zogeheten schaarste-categorieën ICT, inkoop en techniek

Even voorstellen

Naast 42.000 beroepsmilitairen werken er ook nog zo’n 17.000 burgermedewerkers bij Defensie. Deze specialisten leveren een belangrijke bijdrage aan een professionele defensieorganisatie – en daarmee indirect aan vrede en veiligheid in binnen- en buitenland. Hieronder het verhaal van Brian, Roxsanne, Quirijn en Jeroen.

afbeelding

Brian

Brian (51) is werkzaam bij Defensie sinds 1993. Momenteel werkt Brian als softwareontwikkelaar bij JIVC/OPS op de Kromhoutkazerne in Utrecht. “Technische termen klinken vaak wat abstract, maar als ik zeg ‘DIDO’ gaat er misschien wel een belletje rinkelen. Ik ben vanaf het eerste moment direct betrokken bij dit declaratiesysteem. Zowel bij de ontwikkeling toentertijd als het huidige onderhoud hiervan. Mijn ict-loopbaan bij Defensie startte 26 jaar geleden als analist-programmeur, in de loop der jaren heb ik me steeds verder gespecialiseerd. Als je een beetje karakter toont en er niet met de pet naar gooit, gaan er hier écht veel deuren voor je open. Op mijn 50e heb ik bijvoorbeeld nog een hbo-opleiding afgerond, kun je nagaan! Daarnaast vind ik vooral de enorme diversiteit aan werkzaamheden en het werkklimaat erg prettig. Hoewel de krijgsmacht vrij hiërarchisch is opgezet, is de sfeer op de werkvloer veel minder formeel dan je zou denken. Ik kan lekker casual gekleed naar werk. En laten we eerlijk zijn: Defensie is gewoon een prachtige organisatie. Onlangs waren we met het team op bezoek bij de legerplaats in Harskamp. Dan zie je die jongens daar lopen en denk je; ja, hier maak ik dus deel van uit. Dat is toch mooi?”

afbeelding

Roxsanne 

Roxsanne (31) is sinds 2008 in dienst bij Defensie. Haar huidige functie is die van Projectleider Space BRIK-II 982 SQN ‘Special Products’ op locatie Militair complex Dongen. “Bij Defensie kun je echt alle kanten op, daar ben ik het levende bewijs van. In 2008 kwam ik binnen als pantserinfanterist, vervolgens ben ik de techniek in gegaan als monteur, doorontwikkeld tot development 3D-ontwerper en uiteindelijk in mijn huidige functie als projectleider beland. Momenteel werk ik met mijn team aan de ontwikkeling van onze eerste ruimtesatelliet. Een pittige, maar onwijs mooie uitdaging. Dat Special Products producten ontwerpt, ontwikkelt en realiseert die wereldwijd voor de militair worden ingezet maakt het technisch erg interessant. 4 jaar geleden maakte ik de stap van de infanterie naar een burgerfunctie en daar heb ik tot op heden geen spijt van. Als militair ben je doorgaans veel van huis en dat is prima. Maar mijn leven is inmiddels enigszins veranderd en daar past een stabielere thuisbasis bij. Daarnaast heb je als burger iets meer doorgroeimogelijkheden. Dat wordt vanuit Defensie zelf ook gestimuleerd. Er zijn tal van opleidingen en cursussen die je kunt volgen om jezelf te blijven ontwikkelen. Voor mij een heel groot voordeel; van stilstaan raak ik verveeld.”

afbeelding

Quirijn

Quirijn (29) werkt sinds 2013 bij Defensie in de functie van Engineer Communicatie op de marinebasis in Den Helder. “Als klein jongetje wilde ik graag bij de Marine. Lekker varen. Hoewel dat verlangen in de loop der jaren iets afnam, is het natuurlijk wel bijzonder dat ik uiteindelijk hier op de marinebasis in Den Helder ben beland. Toch nog bij Defensie. In mijn rol als engineer communicatie zorg ik er voor dat satellietcommunicatiesystemen werken, onderhouden worden en onderdelen op tijd zijn aangekocht. Gaat er hier iets mis, dan is er simpelweg geen communicatie meer mogelijk. Wanneer kennis, informatie en locaties niet meer gedeeld kunnen worden, mondt oorlogsvoering uit in een soort zeeslagje spelen. Mijn functie vervul ik grotendeels vanachter mijn bureau, maar ik kom alsnog met enige regelmaat aan boord van schepen om dingen te bekijken of uit te zoeken. Daarnaast bezoeken we vaak leveranciers in het buitenland. Zulke uitstapjes maken het werk natuurlijk extra leuk. Defensie heeft betaald voor mijn mbo-opleiding mechatronica en het uiteindelijk ook mogelijk gemaakt dat ik mijn hbo-diploma kon halen. Die vrijheid; iets kunnen doen als je dat wilt, is natuurlijk erg mooi. En eerlijk is eerlijk: de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook niet verkeerd...”

afbeelding

Jeroen

Jeroen (39) is sinds 2008 werkzaam bij Defensie. Jeroen werkt als Sectiehoofd Inkoop voor de marine in Den Helder. “De werkzaamheden op de afdeling Inkoop zijn onwijs divers. Het ene moment ben je bezig met de aankoop van duikapparatuur voor de Maritime Special Forces, het andere moment met onderhoud van raketten en dan weer met het dokken van een marineschip. Geen dag is saai. Nu er meer geld vrijkomt voor inzet en materieel merken wij zeker dat het een stuk drukker wordt. Meer inzet betekent meer dingen aankopen. Burgermedewerkers zijn in dit proces onmisbaar. We moeten vaak snel schakelen en daarvoor heb je ervaring en kennis nodig. Burgers blijven vaak langer op een functie zitten en hebben die kennis op een gegeven moment paraat. Dat maakt dat de samenwerking tussen burgers en militairen een stuk vloeiender verloopt. Bij het dokken van een schip zie je dat bijvoorbeeld goed. Wij moeten de eindjes aan elkaar knopen, maar voor de praktische vragen; kunnen we bij een werf het dok in met munitie aan boord of hoelang is het varen naar de volgende haven, heb je altijd een collega aan boord nodig. We hebben op zo’n moment met z’n allen hetzelfde belang en vullen elkaar daarin perfect aan.”

afbeelding

Naast 42.000 beroepsmilitairen werken er ook nog zo’n 17.000 burgermedewerkers bij Defensie. Deze specialisten leveren een belangrijke bijdrage aan een professionele defensieorganisatie – en daarmee indirect aan vrede en veiligheid in binnen- en buitenland. Wil jij dat ook? Check dan hier voor onze niet militaire functies

0 reacties

Laat als eerste een reactie achter.

Wil je ook reageren?

Meld je aan Inloggen

Is vliegen Iets voor jou? Word vlieger bij defensie.

Vlieger worden bij Defensie

Maak kennis met techniek bij Defensie.

Techniek bij Defensie

Populaire artikelen:

Wachtmeester-opsporingsambtenaar doorstroom

Lees artikel
KMar motor