Defensie opleidingen

Behalve werkgever is Defensie ook een groot opleidingsinstituut. Afhankelijk van je leeftijd en opleidingsniveau, word je binnen Defensie gevormd tot militair met een bepaalde rang.

Voor iedereen die bij ons gaat werken zijn in elk geval twee opleidingen verplicht: de Algemene Militaire Opleiding (AMO) en de Functie Opleiding (FO).

Opleidingstraject soldaten, matrozen, korporaals en marechaussees

Alle matrozen en korporaals voor de Marine volgen hun Eerste Maritieme Militaire Vorming (EMMV) in Den Helder.

Soldaten en korporaals voor de Landmacht volgen de Algemene Militaire Opleiding bij School Noord in Assen, School Zuid in Oirschot of School Luchtmobiel in Arnhem. Daarna volgen ze een Functie Opleiding op een locatie elders in Nederland.

Soldaten en korporaals voor de Luchtmacht volgen hun opleiding aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) in Woensdrecht.

Ga je bij de Marechaussee werken dan volg je de opleiding aan het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) in Apeldoorn.

Lees meer over de Algemene Militaire Opleiding Lees meer over de Functie Opleiding

Opleidingstraject onderofficieren

Alle onderofficieren van de Marine worden opgeleid aan het opleidingscentrum "Erfprins" in Den Helder, voor de Landmacht aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Ermelo, voor de Luchtmacht aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) in Woensdrecht en voor de Marechaussee aan het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) in Apeldoorn.

Lees meer over de Onderofficiersopleiding

Opleidingstraject officieren

Alle officieren worden opgeleid aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda of het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder.

Lees meer over de officiersopleiding met je VWO diplomaLees meer over de officiersopleiding met je HBO/WO diplomaLees meer over de officiersopleiding met je HAVO diplomaLees meer over de specialistenopleiding

Opleidingstraject Vlieger

Alle vliegers worden, na de opleiding in Breda opgeleid aan de Elementaire Militaire Vliegeropleiding in Woensdrecht, aangevuld met een opleiding in de Verenigde Staten.
Lees meer over de Vliegeropleiding

Veiligheid & Vakmanschap

Heb je (bijna) een VMBO-diploma en ben je 15 of 16 jaar? Kies dan voor Veiligheid & Vakmanschap. Via deze MBO-opleiding maak je kennis met Defensie en word je voorbereid op je eerste militaire functie.
Lees meer over Veiligheid en Vakmanschap

Brugjaar Marechaussee

Wil je bij de Koninklijke Marechaussee aan de slag maar ben je nog geen 17 jaar? Dan kun je via een Brugjaar Marechaussee aan een ROC (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Breda) alvast voorbereid worden op de opleiding tot marechaussee-beveiliger.
Lees meer over het Brugjaar Marechaussee