Voorbereidingen thuisreis

Joost - Sergeant der eerste klasse bij de Landmacht

vrijdag 6 december 2013

In onze laatste week op Curaçao hebben we ons gericht op onze terugkeer naar Nederland. Het materiaal moest worden onderhouden, bepakt en beladen en de overdracht aan onze opvolgers moest worden voorbereid.

Op maandag zijn onze opvolgers van de A-compagnie 17 Pantserinfanterie bataljon uit Oirschot met 11 man sterk op Curaçao aangekomen. Nog lekker wit door het prachtige Hollandse weer en dus goed herkenbaar. Na een informele kennismaking, volgde een algemene presentatie door een aantal sleutelfunctionarissen. De volgende dag werden ze door verschillende personen over het eiland rondgeleid. Zo ben ikzelf met mijn opvolgers naar Wacawa en Sunset Waters gegaan om daar onze ervaringen te delen. Hierbij kwamen in een paar uur tijd beelden langs van wat wij daar allemaal hebben getraind. Met veel plezier en trots kijk ik terug op al die momenten.

Medailles

Deze week waren er ook bijzondere appels. Zo kreeg sergeant Kleve de Landmachtmedaille uitgereikt en werden er een zevental soldaten bevorderd. Met het laatste appel kreeg sergeant-majoor Nieuwenhuis uit handen van generaal Swijgman een functioneringsgratificatie wegens zijn inzet op geniegebied tijdens onze periode op Curaçao. Een leuke bijkomstigheid was dat de generaal ooit de compagniescommandant is geweest van de toen nog Marinier Nieuwenhuis. Tijdens dit appel bedankte de generaal de Compagnie in de West voor hun inzet, waarna aansluitend een aantal geschenken werden uitgewisseld.

Curaçaose Militie

De geniegroep heeft deze week nog een laatste prestatie geleverd. Een verslag hiervan van door sergeant 1 Jos:

In de laatste week heeft de geniegroep nog een opleiding verzorgd aan de Curaçaose Militie (CURMIL). Deze stond in het teken van "Basic Search". Een totaal van 36 leden van de CURMIL volgden deze opleiding en ook hun eigen kaderleden waren aanwezig, omdat deze opleiding voor het eerst aan hun gegeven is. CURMIL wordt op Curaçao ingezet voor beveiliging van de militaire bases, maar kan ook ingezet worden voor nationale taken of noodhulp. De inhoud van deze opleiding heeft alles te maken met ‘doorzoeken’, zoals het fouilleren van personen, het doorzoeken van auto’s of een controle uit kunnen voeren in een woning of gebied. De nadruk tijdens het trainen van deze onderwerpen lag voornamelijk op het vinden van vuurwapens, drugs, geld, maar ook hoe om te gaan met gevonden munitie. De opleiding werd afgesloten met het oefenen van realistische scenario’s, waarin de CURMIL liet zien de diverse procedures te beheersen. Na afloop werd een welverdiende certificaat uitgereikt dat met trots werd ontvangen.

Druk programma

Terugblik door compagniescommandant kapitein Marcel Krul:

De 17 weken Compagnie in West zitten er voor ons op. Daarmee komt er tevens een eind aan een heel jaar ‘ROOD’ op Curaçao. Het afgelopen jaar zijn drie rotaties rode baretten door de Luchtmobiele Brigade geleverd aan de Commandant der Zeemacht in het Caribische gebied, generaal Swijgman. Het waren vier maanden oefenen en trainen in een prachtige omgeving met unieke trainingsfaciliteiten. Voor ons kwam deze opdracht als geroepen. Het afgelopen jaar hebben wij op alle niveaus veel nieuw personeel binnen gekregen. Zoals u in de andere blogs heeft kunnen lezen hebben wij een druk programma in elkaar gezet. Door dit programma hebben wij ons als nieuw team helemaal kunnen vormen door te trainen en oefenen onder klimatologisch zware omstandigheden. Het beeld "Curaçao vakantie-eiland" verdwijnt dan op die momenten volledig van je netvlies en door zo te trainen zijn wij als eenheid mentaal en fysiek sterker geworden en daarmee gereed voor elke andere opdracht waar ook ter wereld. Als commandant ben ik blij deze doelstellingen onder deze omstandigheden te hebben behaald. Er is hard gewerkt, maar gelukkig was er voldoende ruimte om ook te ontspannen. Met trots kijk ik naar de sfeer binnen de compagnie en hoe de mannen naar elkaar toe zijn gegroeid, wat bleek tijdens bijvoorbeeld ons afscheidsfeest. Door hun kennis, houding en gedrag zijn de Stieren prima ambassadeurs gebleken van de Luchtmobiele Brigade in het Caribische gebied!

Samenwerking Marine

Het werken met de Marine was tevens erg leerzaam. Het varen met de Zr. Ms. Pelikaan en het ingezet worden bij duisternis met een Boston Whaler waren mooie ervaringen, maar de mooiste ervaring was natuurlijk onze bijdrage tijdens het bezoek van het Koninklijk paar aan Curaçao. Dit was een uniek moment en als eenheid van het Garderegiment Grenadiers en Jagers is dit natuurlijk een enorme eer.

Thuisfront

Ondanks dat de compagnie door de organisatie niet betiteld wordt als ‘uitzending’, wordt dit voor het thuisfront toch zo ervaren. Het maakt immers niet uit of je vier maanden in Afghanistan, Mali of Curaçao zit. Weg is weg! En thuis draait alles gewoon door. Ik ben blij dat we de kans hebben gekregen op Facebook deze blog te schrijven. Hierdoor zijn we in staat geweest het thuisfront goed te informeren over onze werkzaamheden. De reacties waren prachtig! Hun steun en betrokkenheid was enorm. Hiervoor wil ik het thuisfront dan ook ontzettend bedanken. Met een voldaan en tevreden gevoel kijken wij ernaar uit om naar huis te gaan. Ik wens dan ook een ieder een goed welverdiend verlof en fijne feestdagen met hun thuisfront toe!

Allez Chasse,

Sergeant 1 Joost 

Reacties ( 2 )

 1. MD
  Mark Doesborg 8 jaar geleden Reageer

  Mooi om te lezen hoe het leven op een oefening eruit ziet (het militaire deel).

 2. MD
  Mark Doesborg 8 jaar geleden Reageer

  Mooi om te lezen hoe het leven op een oefening eruit ziet (het militaire deel).

 • Jouw reactie

  Defensie Account
  Account aanmaken