Toetsen....

Renaldo - Wachtmeester der eerste klasse bij de Marechaussee

dinsdag 12 mei 2015

Elke medewerker van de Marechaussee die een wapen draagt tijdens het werk (dit wordt een executieve functie genoemd) moet minimaal 5 keer per jaar een trainingsdag volgen bij de sectie IBT (Integrale Beroepsvaardigheidstraining)

Eenmaal per jaar moeten alle collega’s ook een aantal examens afleggen. Deze examens zijn: een schietexamen, een examen wetgeving (ambtsinstructie), AZV (aanhouding- en zelfverdedigingvaardigheden) en een conditieproef. Vanuit mijn functie bij de sectie IBT ben ik sinds maart samen met alle andere IBT-collega’s belast met het afnemen van deze examens. Elke executieve medewerker van de Marechaussee moet al deze toetsen halen. Als er één of meerdere examens niet wordt gehaald, dient er een herexamen worden afgelegd die voor eind juni gehaald moet zijn. Als de collega dan het examen nog niet gehaald heeft, mogen er geen executieve diensten meer worden gedraaid. Dit kan dus grote gevolgen hebben; voor de medewerker zelf, maar bijvoorbeeld ook voor zijn/haar groepsgenoten. Voor mij is het een uitdaging om de collega’s een goed gevoel te geven tijdens het afleggen van de toetsen en ze vertrouwen te geven. Dagelijks komen bij ons (IBT Schiphol) tussen de 24 en 60 deelnemers om deze toetsen af te leggen. 

Een aantal weken geleden is mij gevraagd of ik namens IBT het aanspreekpunt wil zijn voor de Gewapende Beveiliging Schiphol, de Politiedienst op Schiphol, de bikers en de motorrijders. Dit betekent dat iemand die één van deze functies bekleedt met mij contact kan leggen voor vragen en/of problemen die betrekking hebben op de getraindheid. Voor mij is dit een enorm leuke uitdaging. Dit betekent dus dat er extra verantwoordelijkheden bij mij komen te liggen en ik ervoor dien te zorgen dat alle deelnemers goed geïnformeerd worden. 

Zoals in de media is uitgelicht, is door de politiek besloten dat de Marechaussee de beveiliging van een aantal objecten voor een groot deel van de politie zal overnemen. Binnen zeer korte tijd moest hierdoor extra werk worden gedaan met hetzelfde aantal mensen; dit vraagt om extra flexibiliteit van de collega’s. Ook binnen mijn IBT-team werd gevraagd om begrip en flexibiliteit. Zo is één van mijn collega’s per direct ondersteuning gaan bieden in Apeldoorn, alwaar de trainingen plaatsvinden van de Bijstandseenheid (BE). Dit is de eenheid die deze beveiligingstaken momenteel uitvoert.

Dit soort gebeurtenissen maakt het werk bij de Marechaussee juist extra interessant. Werken bij de Marechaussee is dynamisch en is elke dag anders! Klik hier voor alle beschikbare vacatures bij de Marechaussee.

Reageer als eerste

  • Defensie Account
    Account aanmaken