Time flies

Ellen - KMA cadet

donderdag 5 januari 2017

Mijn naam is Ellen 28 jaar en ik ben in september 2016 opgekomen op de KMA met officier logistiek B&T landmacht als einddoel. Na een aantal jaren in de 'burgermaatschappij' te hebben gewerkt miste ik toch vaak bepaalde aspecten binnen mijn werk en deze aspecten denk ik binnen defensie wel te vinden. Daarom heb ik last minute (ik was 28 jaar en 3mnd en solliciteren kan tot 28 jaar en 11mnd) alsnog gesolliciteerd bij Defensie. Iets wat ik als kind al graag wilde, maar waarvoor ik nooit de stap had gezet. De komende tijd ga ik jullie meenemen in mijn avontuur tijdens mijn opleiding aan de KMA.

Het avontuur begint eigenlijk al met het ophalen van je PGU (persoons gebonden uitrusting), vaak een week voor je opkomst. Hier krijg je alle spullen uitgereikt die je nodig hebt. 3 mega tassen vol met spullen. Dit is waarschijnlijk ook de eerste keer dat je jezelf in een echt 'defensiepakje' ziet. Voor mij was dit echt het moment dat ik niet meer kon wachten tot de opkomstdag!

Sneltrein

Vanaf moment 1 dat je een voet binnen de poorten van de KMA zet gaat het in een sneltreinvaart. Terwijl het rustig lijkt te beginnen met het invullen van wat papierwerk en kennismaken met je pelotonsgenoten (39 man en 6 dames), wordt dit al snel omgezet in het halen van tijden, spullen uitpakken, je kast inruimen (natuurlijk allemaal kaarsrecht en volgens de richtlijnen), omkleden naar GVT (gevechtstenue) en kennismaken met je kader. Voor je het weet is de eerste dag om en lig je in je bed (groepslegering) alle indrukken te verwerken die je die dag opgedaan hebt. De komende tijd raast deze sneltrein gewoon door. Op dag 1 kom je als ‘spijkerbroek’ binnen en op dag 3 sta je al met een geweer in je handen de eerste wapenhandelingen te doen.

IP-bivak

Op dag 4 staan we met rugzak bepakt opgesteld op de parade, wachtend op het grote avontuur wat ons te wachten staat. Het IP-bivak (introductie periode bivak). Tijdens dit bivak maak je kennis met de eerste militaire basisvaardigheden. De uitdaging begint met het opbouwen van in totaal 12 boogtenten en natuurlijk worden de personen met ervaring met het opzetten van deze tenten er door de kaderleden zorgvuldig van te voren uitgefilterd…... Man, wat moeten wij nog veel leren op het gebied van samenwerken en leidinggeven. De kaderleden hebben zich vast rot gelachen. Maar wat leer je snel. Want 5 dagen later moesten er opnieuw boogtenten opgebouwd worden en deze stonden binnen ‘no time’. Tijdens het IP bivak komen heel veel aspecten van het militair-zijn aan bod. Basisvaardigheden als exerceren, wapenhandelingen, camoufleren, bouwen van een bivakplek, kaartlezen enz. Maar wordt ook een begin gemaakt met leidinggeven, communiceren en samenwerken. Deze 8 dagen vliegen letterlijk voorbij. Je begint lekker in een boogtent met 3 maaltijden per dag in de eettent, gevolgd door een paar dagen slapen onder een poncho, eten uit WOL-pakketten en 's nachts wakker gemaakt worden voor het lopen van patrouilles. Voor je het weet zit je al weer in de bus terug naar de KMA. Dat waren de eerste 2 weken!
Na 3 dagen had ik het idee of ik er al een week zat en na 2 weken het idee of ik gisteren pas begonnen was. Wat ging dat snel, maar wat heb ik onwijs veel geleerd! Het eerste weekend thuis heb je de tijd om het allemaal even te verwerken en natuurlijk al je verhalen te vertellen aan nieuwsgierige familieleden en vrienden.

Lange dagen

Na het IP-bivak is het weer even schakelen naar het kazerneleven. Niet meer slapen onder je poncho en lopen door de bossen, maar zitten in de schoolbanken voor lessen als commandovoering, zelfhulp kameradenhulp (militaire EHBO) en militaire recht. Ja, ook dit hoort bij het worden van een officier en het is niet alleen maar 'buiten spelen'. Je dagen zijn van 06.00 tot 22.00 en deze tijd heb je ook echt wel nodig. Voor velen was dit toch wel even slikken en wennen.

Veldpet af, baret op

Na 2 kazerneweken volgde de Co-tijd; de introductieperiode voor opname in het cadettencorps. Hierover ga ik niets loslaten. Dit is iets wat je gewoon moet ervaren. In het begin denk je: 'waar ben ik aan begonnen' en aan het eind kijk je terug op een geweldige periode. Na de Co-tijd is er dan eindelijk tijd voor de barettenceremonie. Tot dat moment droegen wij altijd de veldpet i.p.v. een baret. Maar nu, na de afronding van de Co-tijd, zouden wij dan eindelijk onze baret mogen dragen. Dagen van te voren begonnen wij al met het vormen van onze baret, want als je hem krijgt zit er echt totaal geen model in en je wil natuurlijk wel goed voor de dag komen als je hem eindelijk op mag. Met een ceremonie tijdens het groot appèl werden de veldpetten afgezet en mochten de baretten op. Een moment waar iedereen trots op was!

Veel geleerd

Dat was de eerste maand op de KMA! Wat is die voorbij gevlogen, maar wat heb ik onwijs veel geleerd! Ik kijk echt uit naar de komende tijd en ben benieuwd wat me allemaal te wachten staat. Komende week staat er weer een veldweek op de planning, dus we mogen weer even lekker buitenspelen, al gaat het vast en zeker weer een zware week zijn.

Ik ga jullie verder op de hoogte houden in mijn volgende blog! 

Reacties ( 4 )

 1. DS
  Derya Sayin 5 jaar geleden Reageer

  Hoi ik ben 11 en ik wil heel graag korps marinier worden ik vind het heel spanend want ik weet niet of ik het ga halen tuurlijk ben ik nog te jong maar ik ben ook wel zelfvertrouwen

 2. CB
  Carin Boersma 5 jaar geleden Reageer

  Hoi Ellen, geweldig dat je dit blog schrijft. Wij willen je graag volgen in onze klas. Wij zijn de 1e klas Technasium Bogerman in Sneek, 3 klassen, dat zijn 81 leerlingen. Wij doen mee met een landelijke wedstrijd om voor defensie een communicatiemiddel te ontwerpen om contact te hebben met de plaatselijke bevolking tijdens jullie missies. Succes met je opleiding!!!

 3. SA
  Serge Andy 5 jaar geleden Reageer

  Geweldige post.

 4. SO
  Steeve Oksala 5 jaar geleden Reageer

  Geweldige post

 • Jouw reactie

  Defensie Account
  Account aanmaken