Pieken onder tijdsdruk

Dion - Officiersopleiding KMA

dinsdag 21 juni 2016

De afgelopen weken waren weer erg druk, maar zeer leerzaam. Op het gebied van leiderschap heb ik veel geleerd. Met name leidinggeven onder verzwaarde omstandigheden en met tijdsdruk is een pittige klus.

Ver weg in Duitsland en vlak bij de Oostenrijkse grens, ligt het mooie Bad Reichenhall. Wat voor velen een vakantiebestemming is, is voor ons de locatie waar wij onze MWC (Mentale Weerbaarheids Cursus) kregen. In een week tijd gingen wij leidinggeven onder verzwaarde omstandigheden. De hoogte (bijna 2km) in combinatie met een dikke laag sneeuw gaf een lastige, maar overigens wel prachtige locatie waar wij verschillende tactische opdrachten moesten uitvoeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn 100 meter abseilen, terwijl je al hoog op de berg zit, maar ook een eigen vlot bouwen en varen of tokkelen over een rivier. Uiteraard werden wij zowel bergopwaarts als bergafwaarts vervoerd door de benenwagen, ondersteund door Leki’s die het meeste weg hebben van Nordic Walking-stokken.

Vlot bouwen

Er werden veel opdrachten gedaan deze week. Ik moest zelf leiding geven aan mijn groep toen wij een vlot moesten bouwen en daarmee over de rivier gingen varen. Op zich lijkt 45 minuten niet te weinig om een vlot te bouwen, maar als de bouwinstructies in het Duits zijn ondersteund door een tekeningetje in het zand, het materiaal uit korte en lange palen, touw en plastic vatten bestaat, is het toch nét wat lastiger dan het lijkt. De uitdaging voor mij was om zelf niet te veel te helpen, maar om het overzicht te bewaren. Continu blijven aansturen, in combinatie met heldere communicatie is hierbij erg van belang. Daarna gingen we uiteraard varen, en zijn wij niet omgevallen of is de vlot uit elkaar gevallen. Verschillende tactische opdrachten zijn uitgevoerd deze week, sommige fysiek zwaar en andere weer mentaal, wat resulteerde in een tamelijk rustige busrit terug naar Breda.

Proeve van bekwaamheid

Als afsluiting van de periode is er een PvB (Proeve van Bekwaamheid) gehouden samen met de collega’s van de (KLu) Koninklijke Luchtmacht. Hierin stond leidinggeven centraal en moesten wij laten zien dat wij de COV-cyclus (Commandovoering) goed beheersen. Samen met de KLu-collega’s mochten we zelf onze ‘base’ inrichten. Ik heb zelfs met een paar mensen een eigen douche kunnen bouwen door middel van pallets, grondzeil, een camouflagenet, ducttape, een waterfles en een geperforeerd cola-blikje. Je wordt vanzelf creatief.In bijna twee weken tijd kreeg iedereen de rol van commandant en moest je een WLP (Wacht/Luister Post) of verkenning van een gebied of object voorbereiden en uitvoeren.

Aangezien een commandant natuurlijk ook een groep nodig heeft, ging ik vaak mee het veld in om de opdracht ook daadwerkelijk uit te voeren. Overigens was er wel afwisseling doordat ik plaatsvervanger, oefenvijand of ‘basewacht’ was. Op één van de foto’s kun je mij ook zien terwijl ik een bevelsuitgifte doe. Dat moet volgens een bepaalde structuur en je moet de groep ‘meenemen’ door middel van een ‘filmpje’ af te spelen. Daarbij gebruik je een maquette van het terrein en een blow-up van het gebied waar je naartoe gaat. 

Relatiedag en bevordering

Binnenkort hebben we een relatiedag en worden wij in het bijzijn van onze ouders, familie of vrienden bevorderd tot cadet-korporaal. Dat deze relaties bij een bevordering mogen zijn voelt erg speciaal. Deze bevordering is een afsluiting van de periode BO-1 (Beroeps Opleiding-1), het echte ‘groene’ gedeelte. Op naar de collegebanken!

Reageer als eerste

  • Defensie Account
    Account aanmaken