Op missie naar Afrika!

Doenja - Luitenant ter zee 2e klasse OC bij de Marine

donderdag 12 februari 2015

De komende vier maanden ben ik met Zr.Ms. Johan de Witt op uitzending nabij de oostkust van Afrika. Daar nemen we deel aan een antipiraterijmissie. Na een hectische periode van voorbereiden zijn we dan eindelijk vertrokken voor onze missie. Eind januari lieten we ons thuisfront in winterse omstandigheden achter; twee weken later en twintig graden graden warmer komen we aan in ons missiegebied. 

Het zeegebied dat we tijdens deze periode bevaren is zo groot als Europa. Het is een belangrijke missie, omdat het merendeel van de handel over deze route vanuit Azië naar Rotterdam komt. Van laptops tot sportschoenen, van kleding tot auto’s: heel veel spullen die we in Nederland kopen zijn per zeetransport over deze handelsroute vervoerd. Piraten proberen schepen te kapen om een grote som losgeld binnen te halen. De film Captain Philips – met Tom Hanks – geeft een goed voorbeeld van hoe zo’n kaping wordt uitgevoerd. Gelukkig is dankzij inzet van de marine, piraterij een stuk minder geworden. Maar vergeet niet dat ook bij de Straat van Malakka (Indonesië) en West Afrika (rond Nigeria) veel piraten actief zijn.

Samenwerken

Bij de Marine wordt veel geoefend en getraind, zodat we in het geval van een uitzending precies weten wat we moeten doen. Dat hebben we dan ook tijdens onze vorige reis naar de Verenigde Staten gedaan. Gelukkig zijn we gewend om waar ook ter wereld ingezet te worden en vaak werken we daarbij samen met marines uit andere landen, maar ook met de Luchtmacht en Landmacht. Zr.Ms. Johan de Witt heeft dit keer ook een staf aan boord, die stuurt de missie aan. Wij zijn een van de schepen die meedoen, maar de missie bestaat uit meerdere marineschepen uit verschillende landen. Ook de staf is internationaal en aan het hoofd staat een Zweedse Admiraal. Totaal hebben we 16 verschillende nationaliteiten aan boord, van Letland tot Portugal van België tot Slovenië. Gelukkig spreekt iedereen Engels, en dat is dan ook de taal die je voornamelijk hoort tijdens het eten, meetings, en het sporten.

Lange werkdagen

Voor de deze uitzending hebben we drie helikopters mee, twee Zweedse en onze eigen maritieme helikopter de NH-90. Daarnaast hebben we mariniers mee die boardings kunnen uitvoeren en onze (landings)vaartuigen besturen, vanuit Zweden zijn verder nog twee gevechtsboten met hun personeel mee. Tot slot zorgt een medisch team dat goede zorg – inclusief kleine operaties  – is gewaarborgd. Dat brengt het totaal aantal mensen aan boord op 400. Tijdens zo’n missie maken we lange werkdagen, die gelukkig ook worden afgewisseld met een paar (vrije) dagen in havens. Zo staan Oman, de Seychellen en Tanzania op het programma. Eerlijk is eerlijk, we kijken allemaal uit na ons eerste havenbezoek deze reis!

Reageer als eerste

  • Defensie Account
    Account aanmaken