Mijmeringen over Mali

Ricardo - Missie Mali

maandag 9 oktober 2017

Hier weer een nieuw blog vanuit Gao in Mali. 

Het is alweer meer dan een maand geleden sinds mijn laatste blog en er is in de tussentijd veel gebeurd. Ondertussen is mijn rotatie al bijna anderhalve maand hier en zijn we helemaal ‘up en running’. 

Jullie vragen je misschien af waaruit mijn werk bestaat. Hier op het Nederlandse kamp ben ik verantwoordelijk voor de geografische kaarten in de breedste zin van het woord. Je moet hierbij denken aan zowel de papieren als digitale versies. De kaarten worden gebruikt ter ondersteuning van de mensen die de poort uit gaan. Ik blijf dus over het algemeen de hele uitzending op het kamp zelf, ben een ‘basetijger’, zoals ze dit bij defensie noemen. Ik doe dit werk niet alleen, maar met een team van mensen met ieder hun eigen specialisme. De informatie die deze specialisten verzamelen, verwerken en analyseren, gebruik ik eventueel om weer op een kaart te zetten. Vaak gaat het voor de mensen die de kaarten gebruiken echter vooral om een stukje oriëntatie om te kijken waar men zich bevindt en hoe de omgeving eruit ziet. We hebben hier onder andere de beschikking over een heel grote printer (A0 plotter), waarbij we kaarten kunnen maken van het formaat ‘behangrol' en zelfs groter. 

Hoe ziet mijn dagindeling er dan uit op een werkdag? Om 06:00 uur gaat de wekker, even snel douchen (niet moeilijk als je maar 2 minuten hebt…) en daarna door naar het ontbijt. Om 07:00 uur gaan we dan aan het werk. Zo rond 12:00 een lunchpauze en rond 18:00 uur het diner met daaraan gekoppeld een kleine pauze. Het einde van de werkdag eindigt tussen 20:00 en 21:00 uur. Er is dan nog tijd om even te sporten, wat te lezen of een filmpje te kijken op de laptop en dan is de avond weer voorbij. De zondagmorgen is een beetje onze ‘vrije’ morgen, waarbij de invulling voor ons zelf is. Dit hangt natuurlijk ook nauw samen met de planning van operaties en onvoorziene gebeurtenissen. 

Welke bijzondere dingen zijn er deze periode dan zoal gebeurd? Zoals al eerder verteld zitten we op een Nederlands-Duits kamp. We hebben hierbij ook de beschikking over Duitse helikopters. Via dit Duitse helikopterdetachement kwam de vraag of we wat kaartmateriaal aan hen konden leveren. Uiteraard help je dan je buitenlandse collega’s en zo kun je ook bij hen een kijkje in de keuken nemen, wat natuurlijk erg leuk is. Die dag was sowieso geslaagd want ik kon totaal onverwachts met een Nederlands-Duitse verkenningsmissie mee de poort uit. Dit zijn voor mij als marineman natuurlijk de ‘krenten in de pap’. Wat is er nou mooier dan Defensie eens van een heel andere kant te zien? Normaal zit ik op zee op een schip. Ik heb dan ook genoten van de rit met de Bushmaster, bovendien  kreeg ik zo wat mee van het landschap en hoe de mensen hier wonen, werken en leven. Dit soort trips wil ik wel vaker maken! Het is een mooie afwisseling en zo kom je ook nog eens het kamp af. 

Ondertussen hebben we ook al een heuse zandstorm meegemaakt. Ik had in Nederland al prachtige foto’s gezien van een zogenaamde ‘haboob’, waarbij een muur van zand op je afkomt. Helaas was degene die wij meemaakten niet zo mooi als op die foto’s maar toch was het indrukwekkend dit eens mee te maken. Je wilt dan echt niet buiten zijn. Ik verwacht dat dit ook de laatste zandstorm is die wij hier meemaken, aangezien het seizoen waarin ze voorkomen tot eind augustus of begin september duurt. Die ‘haboob’ kunnen we in elk geval weer afstrepen van ons lijstje. Het is nu ook een beetje het einde van het regenseizoen. Een paar keer hebben we nu een bui gehad en dan komt het ook meteen met bakken uit de lucht. Je ziet nu relatief veel plantjes en een soort van gras hier, maar deze schijnen over een paar maanden helemaal weg te zijn.

Het grappige is dat je dan ook insecten ziet die je niet verwacht in de woestijn, een waterkever bijvoorbeeld. Camel spiders heb je hier ook trouwens, die zien er iets minder mooi en onschuldig uit dan de waterkever (zie mijn foto van de spin op mijn bed). 

De warmte begint nu een beetje te wennen, al loop je nog steeds tegen een muur aan als je van de koele airco-ruimte naar buiten loopt. Je kan het een beetje vergelijken met een föhn die op 50 cm afstand in je gezicht blaast. In de schaduw is het al ruim 40 graden en daarbuiten zit het soms tegen de 60 graden Celsius of nog meer aan. 

Ik wil in mijn blog ook aandacht schenken aan minder prettige gebeurtenissen die kunnen gebeuren in missiegebieden. Een kleine week geleden heeft er een aanslag plaatsgevonden waarbij 3 Bengalese VN-militairen zijn omgekomen. Vijf andere blauwhelmen raakten ernstig gewond toen een explosief ontplofte tijdens de begeleiding van een konvooi tussen de steden Anefis en Gao. Je krijgt dit hier natuurlijk van dichtbij mee en ook wij waren, omdat het in de buurt was, nauw betrokken bij dit incident. Niet veel later was er een bezoek op ons kamp, van relaties en familie van in juni verongelukte vliegers van het Duitse helikopterdetachement die hier gestationeerd waren. Deze beide gebeurtenissen laten je weer even goed beseffen dat je weliswaar deel neemt aan een vredesmissie, maar dat ook dit mensenlevens kan eisen. Het is niet zonder gevaar dat we hier zitten. Ik wist dat natuurlijk al, maar op deze momenten wordt dat maar weer eens benadrukt. Desondanks houden we de moed er wel in hier.

Nu we hier alweer een tijdje zijn en het haar gewoon doorgroeit ben ik maar eens op zoek gegaan naar een kapper. Die zit hier gewoon op het kamp. Het is een Nepalees die overdag in de keuken als kok werkt en in de avond dus kapper is. Uiteindelijk heb ik de gok maar genomen en ben bij hem langs gegaan. Nu vraag je je misschien af hoe je zo iemand vertelt welk model je wilt hebben en deze man heeft daar iets op gevonden. In zijn kappersruimte heeft hij foto’s opgehangen van de meest gangbare ‘militaire’ kapsels. Je kunt aanwijzen welk model je wilt hebben en dat werkt prima. Het knipresultaat en het door mij aangewezen model leken aardig op elkaar… 

Een andere faciliteit op het kamp is de wasserij. Die bestaat uit een aantal kleine portacabins waarin een heleboel wasmachines en drogers staan die gerund worden door ‘locals’ uit Gao. Je kan elke willekeurige dag je volle wasnetje in de palletbox ‘dirty laundry’ gooien en de dag erna ligt je schone was vaak al weer klaar in de box van ‘’clean laundry”.

Verder is er de post, ook iets wat prima geregeld is en toch wel een beetje het hoogtepunt van de week vormt. Donderdag komt de post altijd aan. Vroeger, toen ik net bij Defensie werkte, waren dit vooral kaartjes en brieven. Tegenwoordig zijn het vooral pakketjes die vanuit Nederland verstuurd worden. Dit kan gewoon met binnenlands tarief. Vanaf het kamp hier kunnen we ook post versturen, we hebben hier zelfs een echte brievenbus staan zoals je ze in Nederland ook kent.

In ons kamp zijn er verschillende ontspanningsfaciliteiten. Een daarvan is natuurlijk de TV. Omdat het een gecombineerd Nederlands-Duits kamp is hebben we een apart terras met Nederlandse TV en een apart terras met Duitse TV. Vooral tijdens de sportuitzendingen zoals Formule 1 en voetbal kan het hier druk zijn. Door de Duitsers wordt elke maandagavond op groot beeld een film vertoond op de zijkant van een van de slaapgebouwen en de Duitsers hebben ook al een heuse bingo georganiseerd. Verder waren er nog ‘Push en Pull’-wedstrijden, een sport evenement met teams waarbij het vooral op kracht aan kwam, vrachtwagens voort trekken en touwklimmen, dat soort werk. Er wordt dus genoeg georganiseerd om je niet te hoeven vervelen.

Tot zover mijn blog over deze periode. Tot snel weer.

 

Groet Ricardo 

Reacties ( 1 )

  1. RK
    Rene Koopmans 4 jaar geleden Reageer

    Gezien de door jou op gegeven werktyden blijft er weinig tijd over voor onspanning .Na ongeveer 2maanden zal je toch wel wat meer rust nodig hebben denk ik gezien de warmte die er heerst.Je lichaam vraagt toch energie van je en wij zijn die temperaturen niet gewent ,blijf je dan noch wel scherp wat je werk betreft?Verder is het leuk om zo mee te lezen in jou leven.Veel sterkte gewenst maar ook plezier die 2 dingen kunnen best samengaan.

  • Jouw reactie

    Defensie Account
    Account aanmaken