Marsen en lessen

Louise - Officiersopleiding KMA

zondag 5 juni 2016

Week 5 Marsen en lessen

De co-tijd is achter de rug en het is weer tijd om het les programma op te pakken. Deze week zijn we verder gegaan met marsen met bepakking, lessen ZHKH (zelfhulp kameradenhulp, soort militaire EHBO) maar ook bezig met competentie ontwikkeling. Als officier is het belangrijk om bezig te zijn met je eigen ontwikkeling en leerproces en wordt er van je verwacht dat je na de eerste periode een portfolio kan laten zien met competenties waar je aan gewerkt hebt. Hiernaast heb je ook diverse militaire vaardigheden die je moet beheersen. Later in de opleiding zullen deze ook getoetst worden.

Week 6 BIVAK Oirschot

Deze week zijn we op Bivak geweest op het militaire oefenterrein in Oirschot. Opnieuw 1 dag slapen onder een poncho en de andere dagen in de open lucht. Genieten van de prachtige natuur maar niet vergeten scherp te blijven voor de opdracht. Voor de 4e keer een ligsleuf gegraven (wat een ellende met zo’n pioniers schop midden in het bos), een wachtluisterpost ingericht, patrouille gelopen, hindernisbaan afgelegd en voor het eerst met scherp geschoten op de oefenbaan in Oirschot. Weinig slaap maar toch presteren, prachtige natuur, slapen en eten in de open lucht en werken met andere mensen die net zo gemotiveerd zijn als jij om officier te worden kan ik echt van genieten. Tijdens de bivak als het koud is, het regent of als je maar 1 uur heb geslapen denk je wel eens “waar ben ik aan begonnen” maar als je dan achteraf terug kijkt ben je trots op wat je allemaal hebt mogen doen en wat je uiteindelijk aan de ervaring hebt gehad.

Week 7 Functie Oriëntatie

Tijdens deze week heb ik 3 dagen meegelopen met een pelotonscommandant in het logistieke centrum in Stroe om een beter beeld te krijgen hoe mijn functie er na de opleiding uit zal gaan zien. Wat in deze functie opviel is dat je als officier vooral bezig bent met het managen van mensen en minder met het logistiek proces. Uiteraard zijn er wel functies waarbij je aan een eenheid gekoppeld wordt en het juist andersom is. Uitdagingen en variatie genoeg dus. Je draait ongeveer 2-3 jaar dezelfde functie en daarna heb je de mogelijkheid om te solliciteren naar een andere functie. Door het grote tekort aan officieren logistiek is er momenteel genoeg keuze om te kiezen wat je leuk vindt.

Week 8 Commandovoering & Assaut

Het assaut is het grootste feest van de KMA georganiseerd voor en door cadetten. Van oorsprong zaten er aan dit feest enkele sportwedstrijden verbonden, maar helaas is dat in de loop van de vele jaren verloren gegaan. Nu heb je alleen nog op de vrijdag- en zaterdagavond een groot gala met uiteraard enkele kledingvoorschriften. De hele week is er gewerkt om het kasteel om te bouwen in het thema Italië. Uiteindelijk hebben wij niet veel mee kunnen helpen omdat ons lesprogramma met commandovoering gewoon doorging. Maar goed ook, want volgende week gaan we weer op bivak en alle theorie toepassen in de praktijk! Onze kapitein verzorgt de lessen commandovoering en speelt goed in op onze behoeftes. Hij zorgt voor een goede afwisseling van theorie en praktijk door bijvoorbeeld lessen van het lokaal naar buiten te verplaatsen of mensen zowel individueel als in groepsverband te laten werken. Zo houd je de afwisseling erin en krijg je meteen een beeld van wat de theorie nou in de praktijk betekent.

Reageer als eerste

  • Defensie Account
    Account aanmaken