Het zit erop

Romy - Sergeant bij de Luchtmacht

donderdag 4 februari 2016

Mijn uitzending zit erop. Ik heb ontzettend veel geleerd en het is een ervaring die ik altijd bij mij zal dragen. Het laatste deel van de uitzending is snel gegaan, daarmee ook kerst en oud- en nieuw. De feestdagen in Mali vieren is best apart. Met de feestdagen hebben we met onze ploeg avonddiensten moeten draaien waardoor het besef van kerst er niet echt was. Uiteraard hebben we het met onze ploeg wel gezellig gemaakt en zijn we de feestdagen rustig doorgekomen. 

De laatste paar weken van mijn uitzending is het rustig geweest in het onderhoud van de Chinooks. Als de kisten gevlogen hadden, liepen wij onze inspecties en zetten we ze klaar voor de volgende vlucht. Ook moest van één van de kisten een onderdeel wat de druk in de transmissies meet vervangen worden. Om deze te testen moet altijd een groundrun gedaan worden. Dit houdt in dat de kist helemaal opgestart wordt en alleen op de grond blijft staan draaien om bepaalde systemen en verstellingen aan bijvoorbeeld rotorbladen te testen. In dit geval moest er dus gekeken worden of het onderdeel de druk goed zou meten en doorgeven. Ik had het geluk dat ik een keertje met de vliegers in de kist mee mocht kijken. Het was echt een super gave ervaring. Normaal staan wij naast de kist als die gaat opstarten, dit om de vliegers van technische ondersteuning te voorzien als dat nodig is. We zien dan vaak van alles gebeuren en het duurt vooral altijd erg lang voordat een kist helemaal opgestart is. Nu heb ik het zelf mee kunnen maken en kunnen zien dat voordat ze de motoren aanzetten ze een hele hoop checks af moeten gaan. Tijdens de groundrun bleek dat het onderdeel zijn werk goed deed en konden we de klacht afdoen. Verder zijn er in de laatste twee weken nog twee cockpitraampjes gesneuveld. Waarschijnlijk is het door temperatuurwisselingen dat er scheuren in gekomen zijn. Ook die hebben we nog even moeten vervangen voordat we de overdracht naar de nieuwe ploeg hadden. 

Compound af

In de laatste weken van mijn uitzending heb ik ook nog een schietoefening gehad. Dat was buiten onze compound, dus een kans om even de compound af te kunnen en toch een klein beetje van de omgeving te zien. De omgeving van Gao is op zijn zachtst gezegd een rommeltje. Echt overal ligt zooi op straat, van lege verpakkingen tot oude autobanden. Hier en daar lopen geiten en ezeltjes, en echt een duidelijke weg of straat is er niet. Af en toe komt er een fel gekleurde auto, waarvan in Nederland de APK allang verlopen zou zijn, voorbij gereden. Overal lopen, zitten of staan mensen. Kinderen zwaaien naar ons en roepen van alles. Het laatste stukje van de rit moesten we over een zandweg en kwamen we langs wat hutjes. Ik vraag me echt af hoe die mensen daar kunnen leven. Er loopt af en toe een geit of een ezel voorbij, er is geen stromend water en ook geen bomen of planten waar eten aan kan groeien. Ondanks dat zien we hier en daar wel een scooter voor de deur staan. Zodra mensen door hebben dat wij langs rijden zwaaien ze allemaal vriendelijke en kinderen proberen mee te rennen. Al met al was het een super gave en mooie ervaring. Heel erg leuk om zo toch een beetje in contact te komen met lokale bevolking. 

Het zit erop

De uitzending is ten einde en ik kijk terug op een hele interessante, leuke en gezellige tijd! Ik heb hier ontzettend veel geleerd en het is een ervaring die ik nooit zal vergeten. Nu eerst even een paar weken verlof, daarna ga ik weer aan het werk op de vliegbasis Woensdrecht. 

 

Reacties ( 1 )

  1. PL
    Pascal Le Large 6 jaar geleden Reageer

    Krijg je als grondpersoneel altijd een schietoefening buiten de compound op uitzending of heb jij geluk gehad?

  • Jouw reactie

    Defensie Account
    Account aanmaken