Grenspolitietaak op Schiphol

Renaldo - Wachtmeester der eerste klasse bij de Marechaussee

dinsdag 4 november 2014

Binnen het District Schiphol, waar ik werkzaam ben, zijn momenteel veel veranderingen gaande. Eén van deze veranderingen is dat een aantal brigades van de Koninklijke Marechaussee (Politie & Beveiliging, Grensbewaking en Vreemdelingenzaken) op de luchthaven Schiphol vanaf januari 2015 meer gaan samenwerken binnen het poltieoptreden op Schiphol. Dit wordt de ‘grenspolitietaak’  genoemd.

Voor ons als IBT-trainers (integrale beroepsvaardigheidstraining) gaat er ook wat veranderen. Voorheen verzorgden wij de trainingen voorn alle brigades apart, zodat elke collega binnen zijn/haar eigen werkveld werd getraind. Nu deze 3 grote brigades meer gaan samenwerken, betekent het dat wij aparte trainingen gaan verzorgen voor het team dat de grenspolitietaak gaat uitvoeren. De afgelopen tijd zijn we als IBT-trainers druk bezig geweest met de voorbereiding hierop. Vanaf maandag 20 oktober geven we de lessen volgens de nieuwe werkwijze van de brigades.

Wat zijn dan die verschillende brigades, die in de grenspolitietaak werkzaam worden? De brigade Politie & Beveiliging zorgt voor de algehele beveiliging van de burgerluchtvaart op de luchthaven Schiphol. Dit houdt in dat zij continue (in een 24-uur bezetting) de luchthaven, de werknemers en de passagiers beveiligen. Ook is deze brigade verantwoordelijk voor de politietaken en noodhulp op en rondom de luchthaven; denk hierbij aan het afhandelen van strafbare feiten, onwel wordingen en bijvoorbeeld verkeersongevallen. De brigade Grensbewaking is onder andere verantwoordelijk voor de paspoortcontrole; de collega’s die je vaak als eerste ziet als je op vakantie gaat of net terug komt. Door de controles die deze collega’s uitvoeren, wordt voorkomen dat bijvoorbeeld personen met een vals paspoorten de grens passeren. Ook kunnen zij door middels van het controleren van het het paspoort achterhalen of de persoon die aan de balie staat nog gezocht wordt door Justitie.  De brigade Vreemdelingenzaken tenslotte is onder andere verantwoordelijk voor de uitreis van illegale vreemdelingen of bijvoorbeeld het ophalen van verdachten die worden uitgeleverd aan Nederland.

Dit zijn dus een aantal voorbeelden van de werkzaamheden die vanaf januari gezamenlijk worden gedaan. Deze verandering in optreden maakt het werk dynamischer en de collega’s kunnen flexibeler worden ingezet. In verband met deze veranderingen is mij gevraagd om ook nieuwe bikers (Marechaussee op de fiets) op te leiden. De collega’s die deze 5 daagse opleiding hebben gevolgd,  waren collega’s van de brigades Politie & Beveiliging en Grensbewaking. Ik heb in de periode van 29 september tot en met 10 oktober, 16 nieuwe bikers opgeleid die nu inzetbaar zijn voor onder andere de noodhulp op en rondom Schiphol. In deze opleiding leren de bikers hoe zij dienen om te gaan met de fiets tijdens een aanhouding van een persoon die niet meewerkt. Ook gaan de collega’s fysiek behoorlijk ‘aan de bak’. Op de eerste dag fietsen zij bijvoorbeeld al ongeveer 60 kilometer op een mountainbike, waarbij de snelheid soms boven de 30 kilometer per uur ligt. Verder wordt hen aangeleerd hoe ze de fiets kunnen gebruiken als bescherming of afscherming. Op de 5e dag legden de deelnemers een tweetal examens af. Deze examens vonden plaats op de luchthaven Schiphol, gewoon tussen het publiek. Dit doen we op deze manier omdat het nodig is zo reëel mogelijk te trainen zodat de collega’s weten hoe andere mensen hierop reageren.  

Het is fantastisch om te werken als IBT-trainer! Je kunt je collega’s bepaalde vaardigheden aanleren die ze tijdens hun werkzaamheden kunnen gebruiken. Hierdoor blijf je als trainer toch dichtbij de praktijk en dat is erg leuk. Tenslotte ben je lekker fysiek bezig en dat is ook erg prettig. Dat was ‘m weer; tot de volgende! 

Groeten, Renaldo

Reageer als eerste

  • Defensie Account
    Account aanmaken