Geweld na orkaan op 'Yuraçao'

Joost - Sergeant der eerste klasse bij de Landmacht

dinsdag 26 november 2013

Time flies when you’re having fun". Dat geldt zeker voor onze periode in de West, want de laatste oefening, de ‘Finex’, zit erop. In deze periode hebben we op alle ABC-eilanden geoefend. In het fictieve oefenscenario spreken we echter over de XYZ-eilanden, namelijk Xaruba, Yuraçao en Zonaire. Zoals u in de vorige blogs heeft kunnen lezen hebben we de afgelopen tijd al een stabiele situatie gecreëerd op Zonaire en Xaruba. In onze laatste oefening was Yuraçao het toneel voor weer een aantal mooie events. 

Yuraçao was opgeschrikt door een grote orkaan. Gebruikmakend van de veroorzaakte chaos probeerden een aantal vijandige groeperingen middels geweld het gezag over Yuraçao over te nemen. Het huidige gezag heeft ons gevraagd hen te helpen bij deze dreiging. Dit was ons uitgangspunt toen we dinsdag de Finex in gingen. Om deze opdracht uit te kunnen voeren moesten we eerst zorgen dat we een uitvalsbasis hadden. Dit werd het verlaten vakantieressort 'Sunset Waters'. Dit moesten we innemen zodat we vandaar uit onze vervolgopdrachten konden uitvoeren.

Grote snelheid

Na een gedegen voorbereiding werden we dinsdag ingezet met de Pelikaan en het laatste stuk gingen we met de Boston Whalers bij duisternis richting ons doel. Vanuit het zuiden via de kustlijn naderden we het ressort. De zon zakte weg in de zee en de duisternis viel in. Als eerste gingen de strandverkenners van het bootpeloton samen met de Sierra’s (Schutters Lange Afstand) als beveiligers van boord. In de donkere nacht voeren ze naar het strand. Alle lichten uit, het duister in en met grote snelheid. Geconcentreerde blikken, waarbij het plan nog eens door het hoofd ging. Met de motor zachter schoven de boten geruisloos het strand op. Helaas was het ressort niet verlaten en werden we al snel beschoten. De pelotons van de compagnie ontplooien zich over het ressort, waarbij ze bij duister moesten vechten. De vijandelijke dreiging werd al snel uitgeschakeld waardoor we het ressort als uitvalsbasis kunnen gebruiken en al snel werd de beveiliging ingericht. De eerste fase van de opdracht was gehaald. Nog niet bekomen van het gevecht, volgde al snel een vervolgopdracht voor het derde peloton. Elk peloton kreeg uiteindelijk dezelfde opdracht, echter met een interval van ongeveer 24 uur.

Infiltreren

De Gouverneur van Yuraçao was gevangen genomen door de gezagsondermijnende groepering. De opdracht voor de pelotons was het bevrijden van de gouverneur waardoor het gezag weer zou herstellen. Voor deze opdracht werden door de Boston Whalers gedropt op het strand Santa Cruz. Van hieruit moesten de pelotons ongeveer vijftien kilometer door het Christoffelpark infiltreren richting de Bartolbaai. Vanaf 22:00 uur ging de maan onder en waren er momenten dat je geen hand voor ogen kon zien, laat staan je buddy die voor je liep. Zo waren er stukken waarbij we elkaars Camelbag slang vast moesten houden om elkaar niet kwijt te raken. Dit moet een hilarisch gezicht zijn geweest, tenminste als je het had kunnen zien. Na de verplaatsing door de drukkende warmte en nodige regen kwamen we op onze locatie van waaruit we onze doel gingen verkennen. De eerste schuurplekken en ongemakken werden voelbaar.

Scherpe munitie

Na de verkenning en het maken van het plan maakten we contact met ‘de partizaan’. Dit was de hoofd schietinstructeur van de mariniers. De aanval op het doel moest met scherpe munitie worden uitgevoerd, daarvoor moesten we eerst onze losse flodders moesten inleveren. Het trainingsdoel van deze opdracht was dat wij als Luchtmobiele militairen onder verzwaarde omstandigheden (mentaal en fysiek vermoeid en klimatologisch zwaar) een opdracht als deze veilig uit moeten kunnen voeren. Het draait hier dan vooral op mentale en fysieke gehardheid en leiderschap! Uiteindelijk is de aanval uitgevoerd en de gouverneur bevrijd. Hij was echter wel gewond, waardoor hij met een brancard verplaatst moest worden tot een overdrachtspunt. Drijfnat van het zweet konden we even bekomen van de inspanning en werd de actie snel en krachtig geëvalueerd. Vervolgens volgde er weer een voetverplaatsing van vijf kilometer naar een oppiklocatie en gingen de eerste twee pelotons een deel van de route met de 4-tonner en een deel met Boston Whaler weer richting de uitvalsbasis. Het laatste peloton verplaatste richting Landhuis Ascension waar burgers zich gingen verzamelen voor een evacuatie en het peloton de eerste opvang moest realiseren.

Drukke weken

Voor ons liggen nog drie weken waarin nog veel werk gedaan moet worden. Zo komt ons koningspaar op Curaçao op bezoek. Er wordt nog een driedaagse oefening ‘Caribean Bulls-Eye’ gehouden en niet onbelangrijk, de overdracht aan onze opvolgers! Daarna volgt de terugkeer naar Nederland en is eenieder weer lekker thuis bij zijn partner en of familie. De mannen hebben de afgelopen maanden hard en goed gewerkt.

Voor nu een hartelijke groet en Allez chasse,

Sergeant 1 Joost 

Reageer als eerste

  • Defensie Account
    Account aanmaken