Even voorstelen, blogster Louise

Louise - Officiersopleiding KMA

donderdag 7 april 2016

Hallo ik ben Louise, 24 jaar oud en zit de komende anderhalf jaar op de KMA in Breda. Na de opleiding ga ik aan de slag als officier logistiek bevoorrading en transport bij de landmacht. Ik heb gekozen voor defensie omdat het zowel fysiek als mentaal een ontzettende uitdaging is en je op hechtere manier met je collega's samenwerkt dan dat je dat in de burgermaatschappij doet. Het leiding geven, omgaan met mensen en het volbrengen van opdrachten en taken onder zware en wisselende omstandigheden is iets wat mij trots maakt om te mogen doen.

Introductie bivak (1 & 2de week)

Start van de opleiding. Veel vragen, veel onduidelijkheden maar erg veel zin om te beginnen. De eerste week meteen op bivakwaar het vooral ging om een goed beeld te krijgen van wat militair zijn nou precies in houdt. Lessen in ZHKH (zelf hulp kameraden hulp), verplaatsen per voet, wapenhandelingen, camoufleren, een tentenkamp opbouwen en als afsluiter een oefening in het bos waarin we een korte nacht hebben doorgebracht slapende onder een poncho. Mijn peloton bestaat momenteel uit 45 personen waarvan 14 vrouwen. De mannen slapen met 4 of 5 op een kamer en de vrouwen met 7. Het internaat systeem en het met 7 op een kamer slapen zorgt ervoor dat je continue bij elkaar bent. Je hebt geen privacy of vrijheden meer en je ziet je collega’s meer dan je familie in jaren zult zien. Dit is wel iets waar je goed tegen moet kunnen en bewust van moet zijn als je de keuze maakt voor defensie.

3e week kazerneweek

Alles gaat in een sneltrein tempo voorbij. Eerste week met de introductie bivak zit erop en deze week een kazerne week met veel lessen in bijvoorbeeld commandovoering, verbindingen leggen, een les wapenhandelingen maar ook sporten zoals zwemmen, hindernisbaan, krachtparcours en marsen met bepakking. Ook ben ik deze week GO (Groep Oudste) geweest waardoor ik de leiding had over mijn groep en de communicatie naar de hogere lijn via mij liep. Deze functie wisselt elke week door.

4e week & co tijd

De weken vliegen voorbij. Elke dag ben je van 6:00 uur tot 22:00 bezig met lessen volgen of voorbereidingen voor volgende lessen. Er is nauwelijks tijd om na te denken wat je nou precies geleerd hebt of het volgende staat alweer te wachten. Ook hebben we de co-tijd gehad (ontgroening om lid te worden van het cadetten corps) waardoor we een weekend op de kazerne moesten blijven en erg weinig hebben geslapen. Ondanks alle informatie en drukte die op je afkomt moet je kunnen blijven presteren. Fouten maken mag, zolang je er maar iets van leert.

Dit was mijn eerste blog, de komende periode hou ik jullie op de hoogte van mijn tijd hier op de KMA.

Groet, Louise

 

 

Reacties ( 4 )

 1. Anoniem persoon 6 jaar geleden Reageer

  Is het mogelijk om met alleen een hbo propedeuse naar de KMA te gaan voor de korte officiersopleiding?

 2. LA
  Luuk Akker 6 jaar geleden Reageer

  Hoe zit het met de leeftijdsverschillen? Bent u bijvoorbeeld een van de jongste of oudste? Of maakt dat niks uit binnen uw groep?

 3. JJ
  Jenneke Jonker 6 jaar geleden Reageer

  Hoi Louise,

  Ik had eigenlijk een vraag aan je,
  Welke vooropleiding heb je gedaan? En op welk niveau was die opleiding?

 4. BH
  Britt Heijmans 5 jaar geleden Reageer

  Hoi, ik vroeg me af wanneer deze blog weer bijgewerkt wordt. Ik houd hem namelijk al een tijdje in de gaten maar er komt niks nieuws meer bij.

 • Jouw reactie

  Defensie Account
  Account aanmaken