De KMA officiersopleiding

Dion - Officiersopleiding KMA

dinsdag 15 maart 2016

Hallo, ik ben Dion, 25 jaar en momenteel doe ik de korte officiersopleiding op het KMA. Na de KMA volgt de vaktechnische opleiding van ongeveer een half jaar in ´t Harde. Daarna ga ik naar de Koninklijke Landmacht voor de functie van Officier Artillerie. Tijdens mijn opleiding zal ik regelmatig mijn verhalen en ervaringen met jullie delen via deze blog.

Opkomst

Voor de meeste mensen uit mijn peloton (groep) is het de eerste keer dat zij daadwerkelijk in aanraking komen met het militaire leven. Opeens zijn wij sinds 22 februari geen burger meer, maar militair. Voor de meeste van ons is dit erg spannend! De afgelopen twee weken hebben we geleerd wat het is om militair te zijn en hoe wij ons moeten gedragen als militair. Hoewel de eerste drie dagen in het teken stond van introductie en gewenning, gingen we de vierde dag al ruim een week ‘het veld’ in voor onze introductiebivak.

Niet goed is opnieuw

We krijgen veel nieuwe vaardigheden aangeleerd. Belangrijk is dat we altijd onze tijden halen. ‘Niet goed is opnieuw’, zeggen onze instructeurs dan ook. Ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak de boogtenten opgezet of afgebroken moesten worden. Je leert zo wel goed samen te werken met anderen. Er wordt overigens direct al naar leiderschap gekeken en de instructeurs geven ook veel feedback aan ons als we bij opdrachten als leidinggevende hebben opgetreden.

Slapen met je wapen

Alles moet ik doen met een wapen op mijn rug. Dat is soms wat lastig en daardoor wel even wennen. Je leeft en slaapt met het wapen bij je in de buurt. Gelukkig hoef je niet alles zelf te doen tijdens de bivak. Je krijgt ook veel groepsopdrachten of opdrachten samen met je ‘buddy’, dat is je vaste maatje. De afgelopen twee weken hebben we ook erg veel gesport en geleerd. Zo hebben we o.a. exercitie gedaan, maar ook geleerd hoe je met een wapen dient om te gaan of hoe je een stafkaart (landkaart) moet lezen. Zo’n kaart is overigens wel een stuk gedetailleerder en lastiger te begrijpen dan een (fiets)routekaart welke de meeste mensen gewend zijn. Gelukkig is er niemand verdwaald geraakt tijdens het kaartlezen.

Zo, nu eerst genieten van het weekend!

Tot snel!

Groet, Cadet Dion

 

 

Reacties ( 23 )

 1. Anoniem persoon 3 jaar geleden Reageer

  Is het mogelijk om de korte officiersopleiding te volgen met een Havo diploma?

 2. Anoniem persoon 3 jaar geleden Reageer

  Is het mogelijk om de korte officiersopleiding te volgen met een Havo diploma?

  1. SV
   Sander Vernooij 3 jaar geleden Reageer

   Pang model = Lang model

 3. SV
  Sander Vernooij 3 jaar geleden Reageer

  Nee, dit is niet mogelijk. Voor de korte officiersopleiding heb je minimaal HBO of WO nodig. Met je Havo diploma kan je wel voor bepaalde functies opkomen voor pang model.

 4. Anoniem persoon 3 jaar geleden Reageer

  Dat is niet waar. Bepaalde kort model functies zijn ook geschikt voor mensen die net van de HAVO of het VWO afkomen.

 5. Anoniem persoon 3 jaar geleden Reageer

  Dat is raar, op defensie.nl staat bij de Korte Officiersopleiding: "Je moet minimaal een havo diploma hebben"

 6. BV
  Brend Veenendaal 3 jaar geleden Reageer

  Erg uitzonderlijk dat je met HAVO binnenkomt. minimaal een propedeuse

 7. PV
  Paul Velmans 3 jaar geleden Reageer

  Er zijn bepaalde officiersopleidingen waar je havo diploma voldoende is om het korte model te volgen, een voorbeeld hiervan is officier vlieger. Dit zijn echter maar een paar opleidingen, voor de meeste heb je minimaal vwo of hbo propedeuse nodig. Voor opleiding tot algemeen arts bij defensie moet je zelfs al afgestudeerd zijn van je geneeskunde opleiding wil je hiervoor in aanmerking komen. Echter is de hogere eis voor de officiersopleidingen iets van de afgelopen paar jaar.

  1. Anoniem persoon 3 jaar geleden Reageer

   Dus het is mogelijk dat de eisen voor de korte officiersopleiding over een paar jaar terug gaat naar HBO, VWO én Havo? (Ik wil graag officier worden bij een gevechtseenheid,)

 8. BV
  Bénito Martin Versluijs 3 jaar geleden Reageer

  Voor een gevechtsfunctie zal dat niet snel gebeuren, alleen voor functies waar een zwaar tekort aan is, kan de vooropleidingseis versoepeld worden. Daarentegen is het ook raadzaam om als havist eerst een hbo te gaan volgen, omdat je anders wel erg jong als leidinggevende aan de slag gaat.

  1. Anoniem persoon 3 jaar geleden Reageer

   Is het ook mogelijk om met alleen een hbo propedeuse naar de korte officiersopleiding te gaan?

 9. MG
  Marit Golverdingen 3 jaar geleden Reageer

  Weet iemand ook toevallig wanneer er weer een opendag is voor deze opleiding ?

 10. KR
  Kenny Rasool 3 jaar geleden Reageer

  Hallo, ik heb een bachelor Midden-Oosten en een master international relations and international organization met specialisatie ontwikkelingshulp aan de RUG, UCD Dublin en Columbia Univerisity NY daarnast heb ik bij UNHCR gewerkt in Iraq tijdens L3 in 2015.

 11. JV
  Johan van den Hoorn 3 jaar geleden Reageer

  Hallo, interessante blog. Ik ben benieuwd of er binnenkort ook weer vacatures zijn voor de KOO van de Marechaussee.

  1. YD
   Yasmine Donk 3 jaar geleden Reageer

   Daar ben ik inderdaad ook wel benieuwd naar!

 12. ML
  Manuelle Lekkerkerker 3 jaar geleden Reageer

  Super leuk zo'n blog! Ik begin september met de korte officiersopleiding in Breda. Het is echt heel fijn om alvast wat ervaringen te lezen, zodat ik me een beeld kan vormen hoe het is tijdens de opleiding. Succes en veel plezier. Kijk uit naar je volgende blogbericht.

  Groetjes.

 13. KK
  koen kusters 3 jaar geleden Reageer

  Erg fijn om deze blog te lezen ter voorbereiding op de korte officiersopleiding in Breda! Ik begin zelf in september en kijk er door deze blogs alleen nog maar meer naar uit. Ben benieuwd naar de volgende blog!

 14. BS
  Britt Schipper 2 jaar geleden Reageer

  Als ik met een HBO- verpleegkunde een KMA opleiding wil gaan doen, is dit mogelijk toch? Kom ik dan wel bij de geneeskundige dienst ?

  1. WBD
   Werkenbijdefensie 2 jaar geleden Reageer

   Hoi Britt, dat ligt aan de functie die je wil doen. De KMA is nl een officiersopleiding. De officiersopleiding die goed aansluit op jouw vooropleiding is ie van Officier IC Verpleegkundige. Daarnaast zijn er nog andere geneeskundige officiersfuncties. Al die functies vallen onder de geneeskundige dienst.

 15. FG
  Floris Gosen 1 jaar geleden Reageer

  kan je met een mbo opleiding de kma doen?

 16. RH
  Rens Huisman 1 jaar geleden Reageer

  Hallo, als je een HBO/WO- taal hebt gestudeerd, zijn er dat nog speciale opties bij de opleiding KMA?

 17. OK
  Olivier Kaandorp 12 maanden geleden Reageer

  Hallo, kun je met een HBO Rechten propedeuse de opleiding tot marechausseeofficier volgen?

 18. FH
  Freek Ham 3 maanden geleden Reageer

  Hallo, kan je zonder wiskunde b en natuurkunde ook deelnemen aan de officiersopleiding?

 • Jouw reactie

  Defensie Account
  Account aanmaken