Van spijkerbroek naar militair

Ellen - KMA cadet

In 16 weken van spijkerbroek naar militair? Ik dacht in het begin ook: dat is best kort, maar wat leer je hier in korte tijd onwijs veel! De eerste 16 weken van mijn opleiding aan de KMA zitten er al weer op. Hiermee is het zogenoemde 'groene gedeelte' (de AMO, algemene militaire opleiding) van de opleiding afgerond. OTV’s (optreden te velde) werden in rap tempo afgewisseld met kazerneweken op de KMA. Tijdens de weken op de KMA leer je veel dingen op theoretisch gebied, die je vervolgens mag toepassen in de praktijk tijdens een OTV.

Je krijgt vakken op het gebied van militair optreden, zoals ZHKH (militaire EHBO), wapenhandelingen, contactdrills (hoe te reageren bij aanvallen), tactische verplaatsingen, enz. Maar ook vakken gericht op het worden van officier, waarbij je kunt denken aan leidinggeven, communiceren, besluitvorming, enz. Commandovoering loopt als een rode draad door het eerste gedeelte van de opleiding. Hiervoor leer je de NAVO-standaard van commandovoering aan. Hoe zet je een bevel van jouw commandant om naar een bevel voor jouw groep? En waarom maak je het besluit om je opdracht op die manier uit te voeren? Welke analyseslagen heb je gemaakt? Al dat soort vragen moet je beantwoorden. Daar ben je later als officier veel mee bezig, dus het is erg belangrijk dat je dat goed onder de knie hebt.

Kapot gaan

Een van die dingen waar je aan de ene kant erg naar toe leeft, maar van de andere kant ook onwijs tegenop ziet is de MWC (mentale weerbaarheidscursus). Een week lang ga je naar Duitsland waar ze testen hoe sterk je fysiek bent, maar, nog belangrijker, hoe sterk je mentaal bent. Hoeveel druk, stress, angst en uitputting heb jij nodig voordat je breekt. Daar gaan ze naar op zoek en dan vooral om je te laten ervaren dat je veel meer in je mars hebt dan je eigenlijk denkt. Lange dagen, korte nachten, heel veel activiteiten en helemaal kapot gaan. Dat is een korte samenvatting. Maar we hebben ook onwijs gave dingen gedaan, waaronder tokkelen, naar bergtoppen lopen en klimmen en ik heb een abseil van ongeveer 100 meter gedaan. Helemaal kapot na een week, maar wat onwijs gaaf!

Proeve van Bekwaamheid

Het groene gedeelte sluit je af met de PvB (proeve van bekwaamheid). Dit is het toetsmoment waar je alles wat je de voorgaande weken hebt geleerd moet laten zien. Dit moment bepaalt voor een groot gedeelte of je in de week erop je korporaalsstrepen mag dragen en dus verder mag met de opleiding. Iedereen krijgt een eigen bevel, voor het uitvoeren van een opdracht. Dit bevel moet je omzetten naar een bevel voor je groep, natuurlijk aan de hand van alle analyseslagen en stappenplan die je de afgelopen weken hebt aangeleerd. Uiteindelijk geef je het bevel en voer je de opdracht ook uit. Mijn opdracht was het uitvoeren van een verkenning naar een locatie waar zich mogelijk een ‘high value target’ (belangrijk persoon van de vijand) zou bevinden.

Bevordering

Onze bevordering viel samen met een relatiedag. Op deze dag konden onze relaties een kijkje nemen op de KMA en aan de hand van verschillende activiteiten een beetje ervaren wat wij nou precies doen en leren tijdens de opleiding. Een onwijs leuke manier om je familie mee te nemen in wat jij leuk vindt om te doen.
De dag werd afgesloten met de bekroning waar we 16 weken naar toe gewerkt hadden. Onze bevordering tijdens een mooie ceremonie! Nadat de epauletten (of ROT-jes, rangonderscheidingstekens) op onze schouders waren veranderd volgde een heerlijke traditionele bierdouche. Zo worden je nieuwe strepen gedoopt.

Op dit moment zitten we vol met de neus in de studieboeken, want de studieperiode is aangebroken. Wordt weer even een hele switch van het bos naar de studiebanken. Maar goed, ook dat hoort bij officier worden! 

De volgende keer meer over het studiegedeelte. 

Groet, Ellen

Reacties ( 1 )

  1. OR
    Olaf Roeloffs 5 jaar geleden Reageer

    Succes Ellen

  • Jouw reactie

    Defensie Account
    Account aanmaken