Halverwege de missie!

Doenja - Luitenant ter zee 2e klasse OC bij de Marine

vrijdag 17 april 2015

Twee maanden zitten we inmiddels op zee, de tijd is voorbijgevlogen. Ondanks het vaste ritme dat je aan boord hebt ziet elke dag er weer anders uit. Tijdens onze missie varen we veel dicht onder de kust van Somalië. Soms varen we midden tussen de vissers die met hun kleine bootjes op zoek zijn naar een goede vangst. Wanneer de Nederlandse en Zweedse mariniers met hun vaartuigen een paar dagen onder de kust varen komen veel nieuwsgierige vissers op ze af. Een oorlogsschip is niks nieuws in deze omgeving, de lokale bevolking ondervindt veel last van criminele activiteiten zoals piraterij dus vaak zijn ze juist blij met onze aanwezigheid.

Piraterij komt nog steeds voor, maar het is de laatste jaren sinds marineschepen in het gebied patrouilleren een heel stuk minder geworden. Dat betekent dat we ons steeds meer op het land Somalië kunnen richten. Ons schip mag voor het eerst, sinds deze missie in het leven is geroepen, ook op het land ondersteuning leveren. Dat doen we uiteraard niet alleen maar samen met andere Europese missies die moeten zorgen dat het veiliger wordt in Somalië. Onlangs hebben we twee voertuigen voor een van die missies op het strand van Mogadishu afgeleverd, dat lijkt simpel maar dat is het niet. Eerst moet je zeker stellen dat zo’n plek veilig is, dan moet je de route verkennen en zeker stellen dat ons landingsvaartuig daar ook het strand kan bereiken zonder vast te lopen. En bovenal moet alles veilig gebeuren!

Bezoek

Na Muscat hebben we weer een maand op zee doorgebracht om opdrachten voor onze missie uit te voeren. Vlak voor ons havenbezoek aan Dar es Salaam, in Tanzania, kwam de Commandant Zeestrijdkrachten, onze marinebaas op bezoek. Natuurlijk zijn er veel meer schepen, vluchteenheden en troepen die uitgezonden zijn, daarin zijn we niet de enige. Maar het is zeker belangrijk dat onze commandant ook even poolshoogte komt nemen aan boord. En terwijl we afscheid namen van Generaal Verkerk liepen we in de stromende regen Dar es Salaam binnen. Het weer was niet helemaal waar we op hadden gehoopt maar de 68 zakken vol post van ons thuisfront maakten een hoop goed!

Reacties ( 2 )

 1. TL
  Tralala Lala 7 jaar geleden Reageer

  Good Luck.. Mooi geschreven

 2. JJ
  Jet Jonker 7 jaar geleden Reageer

  Heel veel succes!!!!! ik ga je blog volgen Doenja.....

 • Jouw reactie

  Defensie Account
  Account aanmaken